Konečně jsem se dočkala workshopu s Petrou Dočekalovou. Petra se věnuje dlouhodobě písmomalířství. Vystudovala ateliér tvorby písma a typografie na UMPRUM, kde momentálně studuje ještě doktorský program.

Z navštívených prezentací jsem věděla, že má také mimořádnou schopnost mluvit na veřejnosti. O jejích schopnostech edukačních jsem vůbec nepochybovala.

Zúčastnila jsem se tříhodinového workshopu v Palelote. Workshop byl opravdu výživný. Z Petry číší informace na vysoké vlně energie.

Co jsem se naučila?

Začali jsme psát naším přirozeným rukopisem a Petra nás po jednom obcházela. Její vycvičené typografické oko okamžitě rozpoznalo vyrovnanost/nevyrovnanost znaků v rámci slov.

Také jsem byla upozorněna na časté zalévání bříšek u minusek a dostala jsem doporučení občas nadzvednout nástroj a častému zalévání tak zabránit. Petra si také všimla mých ledabylých teček nad „i“ a opět doporučila jak na ně.

Část workshopu jsme věnovali psaní podle Petřiných připravených předloh. (Vycházejí z československých skriptů a jsou upraveny do současné podoby.) Používali jsme připravený set fix od Papelote. Naučila jsem se mimo jiné držet a psát zkosenou fixou novým způsobem!

Nad tahy zkosenou fixou jsem si chvilku lámala hlavu.

Na místě jsem si také koupila skvělou samizdatovou příručku Skripty do výlohy. Pilná Petra vyhledala ve všemožných československých knihách skripty a vytvořila z nich autorský výběr. Vypůjčený výtisk z knihovny jsem tedy mohla vrátit, tak neváhejte půjčit či koupit!

Výtisk vpravo čeká na šťastlivce v knihovně ;)

Na závěr bych podotkla, že má Petra vysokou šanci vychovat zde novou generaci písmomalířů. (A vlastně nejen tady.)

Já osobně jsem si uvědomila, že chci písmo spíše posouvat z čitelné podoby do výtvarné, která nemusí vůbec zůstat čitelná. Používat všemožné nástroje, nenástroje. (Třeba plechovku od piva, kartáček na vlasy apod.) Předpokládám, že nejoblíbenějším nástrojem pro mě zůstane důmyslný japonský nebo čínský štětec.

Každopádně vím, že psát vyrovnaně a jednotně písmenka obyčejnou tužkou je základ!

Za fotky děkuji Papelote, autorkou je Adéla Waldhauserová. Já jsem pro samý zápal na workshopu nic nevyfotila a nestihla si sníst ani tu jednu tyčinku, co je na poslední fotce ;)

snídaně, večeře, tyčinky, jablíčka...mňam!